Schartenplatte 4 cm |
Autor |
Wiadomość |
Arkady
trochę się zna na rzeczy...

Pomógł: 13 razy Dołączył: 23 Sie 2006 Posty: 279 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: Wto 05 Kwi, 2011 19:14
|
|
|
Jak możesz to zmierz rostaw pionowych kątowników.
Wygląda na schron z późniejszych lat, ale warto się upewnić. |
|
|
|
 |
jaro 79

Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Lut 2011 Posty: 246 Skąd: masuny
|
Wysłany: Sro 06 Kwi, 2011 14:53
|
|
|
Opady i zatrzymanie mnie przez SG nie przeszkodziły mi przy pobraniu wymiarów. Pierwsze to rozstaw kotw z blaszaka prezentowanego wcześniej 160cm brak kątowników. Pod kotwami jakieś kawałki podstawek możliwe że pod kątownik fotki niżej.
Teraz mocowanie poziomego ceownika 11cm do pionowego z obliczeń długość całego wychodzi mi 118cm. Trójkątne płytki i tu mamy 15cm są o centymetr krótsze i są nitowane do ceownika, w poprzedniej wersji były mocowane na śruby.
Jest coś jeszcze ale nie będe narazie siał herezji. |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 07 Kwi, 2011 23:27
|
|
|
Cześć Jaro,
Serdeczne dzięki za foty, nie tylko za te umieszczone na forum. Mieliśmy ostatnio okazję porozmawiania na temat mocowania płyt. Szukaliśmy pewnych rozwiązań. Nie sądziłem jednak, że tak szybko pojawią się Twoje zdjęcia, a myślę o drugim i trzecim zdjęciu od doły z ostatniego postu.
Chyba warto jednak spędzić trochę czasu na wypadach. Szkoda, że do TL mam 3 setki kilometrów.
Auf... pozdrawia |
|
|
|
 |
jaro 79

|
Wysłany: Pią 08 Kwi, 2011 07:20
|
|
|
Franz Aufmann napisał/a: | Chyba warto jednak spędzić trochę czasu na wypadach. Szkoda, że do TL mam 3 setki kilometrów. |
Zapraszam serdecznie.
Franz Aufmann napisał/a: | Nie sądziłem jednak, że tak szybko pojawią się Twoje zdjęcia, a myślę o drugim i trzecim zdjęciu od doły z ostatniego postu. |
Wymiar najlepiej widocznego kawałka metalu to 12 x 8cm z czego wnosze że to podstawka pod kątownik, możliwe że był przyspawany do podstawki, ale to wymaga dalszych oględzin. |
|
|
|
 |
Theo
bunkrołaz

|
Wysłany: Pią 08 Kwi, 2011 23:33
|
|
|
Na zdjęciach nie jest to czytelne. możesz zrobić jakiś rysunek? |
|
|
|
 |
jaro 79

|
Wysłany: Pon 11 Kwi, 2011 14:21
|
|
|
Theo napisał/a: | Na zdjęciach nie jest to czytelne. możesz zrobić jakiś rysunek? |
Czy to Ci pomoże? |
|
|
|
 |
Arkady

|
Wysłany: Sro 11 Kwi, 2012 19:41
|
|
|
Niebawem, w maju, powinno się ukazać opracowanie w ramach kwartalnika 4Historie dotyczące płyty 4 centymetrowej. To efekt kilkuletniej dłubaniny. Jej początki, mocno już nieaktualne, są widoczne na pierwszych stronach tego tematu. Chodzi głównie o pokazanie rozmaitych sposobów mocowań tego pancerza, które były przyczyną zamieszania, m.in. dotyczącego wymiarów płyty. Mam nadzieję, że po lekturze spotkamy się tutaj, bo jest jeszcze trochę kwestii do wyjaśnienia.
Zajawka poniżej. To mocowanie najprostsze, pochodzące z ok. 1932 roku. |
_________________ www.facebook.com/casamata.info |
|
|
|
 |
Theo
bunkrołaz

|
Wysłany: Pią 13 Kwi, 2012 20:56
|
|
|
Cytat: | Zajawka poniżej. To mocowanie najprostsze, pochodzące z ok. 1932 roku. |
Na rysunku nie pokazano sposobu mocowania płyty, tylko sposób podparcia lub bazowania płyty w procesie stawiania obiektu. To czyni subtelną różnicę. |
|
|
|
 |
Arkady

|
Wysłany: Pią 13 Kwi, 2012 21:09
|
|
|
W tym przypadku to prawda. Mocowanie przyjęto jako ogólne określenie do różnych rozwiązań ustalających położenie płyty w trakcie betonowania jak i mocujących ją do konstrukcji. Kolejne typy są bardziej złożone, a tym samym wspomniana różnica robi się jeszcze bardziej subtelna |
_________________ www.facebook.com/casamata.info |
|
|
|
 |
Theo
bunkrołaz

|
Wysłany: Pią 13 Kwi, 2012 21:16
|
|
|
Arkady napisał/a: | Mocowanie przyjęto jako ogólne określenie do różnych rozwiązań ustalających położenie płyty w trakcie betonowania jak i mocujących ją do konstrukcji. |
Nie rozumiem, sprecyzuj proszę swoja wypowiedź |
|
|
|
 |
|