Przesunięty przez: darecki Wto 11 Mar, 2008 22:35 |
Montaż kopuł |
Autor |
Wiadomość |
Jacek [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 19 Paź, 2008 22:32
|
|
|
Witam,
Z tego co wiem dostawa kopuły i jej oprzyrządowania realizowana była w dwóch przesyłkach.
Obie przesyłki zawierały wszystkie niezbędne części do montażu kopuły i pełnego wyposażenia.
Jacek |
|
|
|
 |
Matt
prawie wszystko wiedzący

Pomógł: 9 razy Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 1022 Skąd: Polska
|
Wysłany: Wto 21 Paź, 2008 12:28
|
|
|
Jacek napisał/a: | Obie przesyłki zawierały wszystkie niezbędne części do montażu kopuły i pełnego wyposażenia. |
Gdzie można znaleźć wykaz tych części dla określonego typu kopuły?
Pozdro |
|
|
|
 |
Simon
bunkrolog

Pomógł: 16 razy Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 464 Skąd: Piekary
|
Wysłany: Sob 03 Paź, 2009 19:24
|
|
|
Witam po latach
Zdarzyła się okazja kolejnej konfrontacji z rzeczywistością. Tym razem kopuła WI. Okazuje się, że posiadała otwory do mocowania na śrubach, jednak nigdy ich nie użyto, ba nigdy nie użyto innego mocowania poza betonem. Stąd moja teza, że przynajmniej od 1937/38 roku kopuły po prostu ustawiano na podeście i zalewano betonem. Świadczyć może o tym brak kotew w niezabetonowanych szybach, brak otworów w Kopule ZO mod. 38A i beton w otworach kopuły WI mod. 38.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Matt
prawie wszystko wiedzący

|
Wysłany: Pon 01 Lut, 2010 13:30
|
|
|
Witam,
Udało mi się znaleźć w necie całkiem niezłe zdjęcie. Kopuła obserwacyjna została osadzona na cokole. Teraz przyszedł czas na wykonanie zbrojenia, lania ścian i stropu.
Matt
Pozdro |
|
|
|
 |
Wander
bunkrołaz

|
Wysłany: Pon 15 Lut, 2010 17:23
|
|
|
Matt napisał/a: | Kopuła obserwacyjna została osadzona na cokole. |
Ale ta metoda nie była stosowana w Polsce. Niemcy budowali fundament z cokołem, na którym stawiali kopułę. Następnie wykonywano ściany i strop schronu. Metoda ta stosowana była w przypadku, kiedy przemysł wykonywał kopuły z wyprzedzeniem, a pancerze czekały na zamontowanie. U nas kopuły były towarem deficytowym.
Wander |
|
|
|
 |
grze$
starszy bunkrolog

Pomógł: 19 razy Dołączył: 08 Lip 2006 Posty: 893 Skąd: Międzyrzecz
|
Wysłany: Pon 15 Lut, 2010 18:27
|
|
|
Hmm obserwacyjna? Mnie wygląda na 424P01... |
|
|
|
 |
tomek
trochę się zna na rzeczy...

Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Lut 2011 Posty: 244 Skąd: chorzów
|
Wysłany: Nie 06 Lis, 2011 16:08
|
|
|
Zeszło tygodniowy wyjazd na 304,7 czy jak kto woli na Dąbrówkę Wielką przyniósł ciekawe spostrzeżenia w temacie montażu kopuł. Ilekroć by się do bumkra nie wlazło to się coś nowego zobaczy. Jak widać na zdjęciach kopułę położono na czterech podkładach zbitych z drewnianych listewek dodatkowo podkładając pomiędzy pancerz a drewno płaty blachy ołowianej. |
_________________ tomek |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 07 Lis, 2011 00:53
|
|
|
W Instrukcji Fort przewidziano podkładkę ołowianą między podstawą kopuły a podłożem do kompensowania naprężeń podczas drgań (wibracji) dzieła spowodowanych ostrzałem artyleryjskim. Podkładka ołowiana jako element kompensacji naprężeń stosowany był nie tylko w polskiej szkole fortyfikacyjnej.
Auf... pozdrawia |
|
|
|
 |
Matt
prawie wszystko wiedzący

|
Wysłany: Nie 08 Sty, 2012 12:48
|
|
|
Witam,
Przeglądałem temat od samego początku. Prezentowany był montaż kopuł polskich i niemieckich. Brakuje nam informacji w jaki sposób były osadzane kopuły we Francji.
Matt
podro |
|
|
|
 |
Wilku
bunkrołazik

Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 43 Skąd: Wroclaw
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 22:09
|
|
|
Jeśli można, pokazany w jednym z ostatnich postów pancerz, nasunął mi na myśl że również pruski PBSt 87 położony był na "podkładkach" drewnianych - na pewno polscy fortyfikatorzy zetknęli się z tego typu konstrukcją (w Toruniu i Poznaniu) i wyciągnęli pewne wnioski. |
|
|
|
 |
|