|
Historia Vita Memoriae
Forum dyskusyjne miłośników historii i fortyfikacji - Grupa Inicjatywna "Cztery Historie"
|
Przesunięty przez: darecki Wto 11 Mar, 2008 22:35 |
Montaż kopuł |
Autor |
Wiadomość |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 06 Kwi, 2008 19:03
|
|
|
Witam
Poniżej rysunek szybu z kopułą obserwacyjną na Wielkim Dziale. Muszę poszukać jeszcze kilka pustych szybów na Linii Mołotowa.
Zapomiałem dodać, że kopuła w półwidoku i półprzekroju. Trochę głęboko osadzona w stropie, biorąc jej położenie względem zarysu schronu.
Auf... |
|
|
|
 |
Jacek [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 07 Kwi, 2008 11:37
|
|
|
Franz Aufmann napisał/a: | Muszę poszukać jeszcze kilka pustych szybów na Linii Mołotowa. |
Witam, Może @ndrzej poda kilka lokalizacji.
Jeżeli chodzi o średnicę szybu pod kopułę bojową i obserwacyjną, to chyba powinny być różne?
Jacek |
|
|
|
 |
@ndrzej
bunkrołazik pospolity

Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Maj 2006 Posty: 59 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Pon 07 Kwi, 2008 13:58
|
|
|
Jacek napisał/a: |
Witam, Może @ndrzej poda kilka lokalizacji.
Jeżeli chodzi o średnicę szybu pod kopułę bojową i obserwacyjną, to chyba powinny być różne?
|
Mogę podać lokalizacje, które widziałem lub wiem, że są: Brusno Nowe - 4 schrony z pustymi szubami, Brusno Stare - 1 schron ale wysadzony, Goraje - 2 schrony z odstrzelonymi kopułami, kilka na PO Dęby ale tam nie byłem, Krasiczyn - Dybawka - 2 schrony widziałem z odstrzelonymi kopułami, Wielki Dział - 1 ze stojącą kopułą
Akurat we wszystkich przypadkach pustych szybów, które widziałem w Bruśnie Nowym średnica szybów "na oko" wydaje się taka sama jak szybu na schronie na Wielkim Dziale gdzie stoi kopuła obserwacyjna, stąd moje przypuszczenie, że w momencie budowy schronu Rosjanie nie wiedzieli jeszcze jaką kopułę umieszczą.
@ndrzej
[ Dodano: Sro Kwi 09, 2008 8:57 am ]
Dorzucę zdjęcie PO Brusno Nowe, na czerwono zaznaczone schrony z szybami pod kopuły. |
|
|
|
 |
Jacek [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 08 Maj, 2008 10:07
|
|
|
@ndrzej,
Napisałeś bardzo dobry post. Zrobiłem zestawienie:
4 - puste szyby - Brusno Nowe
2 – ostrzelone – Goraje
2 – odstrzelone – Dybawaka
Rosjanie musieli znać ogólną liczbę kopuł, będących w ich dyspozycji. Liczba pustych szybów i schronów z odstrzelonymi kopułami na LM pozwala na oszacowanie tej liczby.
Jacek |
|
|
|
 |
Matt
prawie wszystko wiedzący

Pomógł: 9 razy Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 1022 Skąd: Polska
|
Wysłany: Pon 09 Cze, 2008 16:33
|
|
|
W innym temacie napisano, że kopuła bojowa model 38 z Zakładów z Ostrowca nie miała otworów pod śruby mocujące. Jak mocowano taką kopułę?
Matt |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 30 Sie, 2008 23:45
|
|
|
Witam,
Ostatnio ponownie odwiedziłem punkt oporu w pobliżu miejscowości Dęby. Tym razem w planach miałem zaliczenie tylko dwóch schronów, więc brak ograniczania czasowego umożliwił bardziej dokładne zbadanie schronów.
@ndrzej napisał/a: | Wszystko wskazuje, że tak. Przejżałem swoje zdjęcia ze schronów Linii Mołotowa, z których kopuły zostały odstrzelone i pustych szybów, w których kopuły nie zostały osadzone i nigdzie nie znalazłem śladów po kotwach.
Sądzę, że w momencie budowy schronu Rosjanie jeszcze nie wiedzieli jaką kopułę osadzą i stąd brak kotw (są tylko wystające druty zbrojenia), lub bardziej prozaicznie - po prostu nie przewidywali takiego rozwiązania.
|
Uwaga @ndrzeja jest słuszna. Zwróciłem uwagę, że kolejna kopuła nie była kotwiona do bryły schronu. Niestaranność wykonania schronów sowieckich była tym razem bardzo pomocna. Polska kopuła obserwacyjna model 36 z czterema otworami obserwacyjnymi ustawiona była na płycie stalowej z wyciętym otworem wejściowym. Pomiędzy niestarannie wykonanym dnem szybu a płytą powstała głęboka szczelina, w której nie było widocznych prętów zbrojeniowych jak również kotw.
Auf… pozdrawaia |
|
|
|
 |
Matt
prawie wszystko wiedzący

|
Wysłany: Pon 01 Wrz, 2008 13:46
|
|
|
Franz Aufmann napisał/a: | Pomiędzy niestarannie wykonanym dnem szybu a płytą powstała głęboka szczelina, w której nie było widocznych prętów zbrojeniowych jak również kotw. |
Mamy wierzeć na słowo, czy będą foty?
pozdro
Matt |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 01 Wrz, 2008 19:19
|
|
|
Witam
Zdjęcie prezentuje szczelinę pod stalowym pomostem kopuły obserwacyjnej. Głębokość szczeliny około 15-22 cm, czyli wystarczająco głęboką, aby widoczne były kotwy. Kopuła obserwacyjna model 36 miała wykonane 6 otworów mocujących.
Auf…
Cytat: | Mamy wierzeć na słowo, czy będą foty?
|
|
|
|
|
 |
Matt
prawie wszystko wiedzący

|
Wysłany: Wto 02 Wrz, 2008 09:43
|
|
|
Witam,
Teraz sprawa inaczej wygląda.
pozdro
Matt
[ Dodano: Wto Wrz 23, 2008 2:22 pm ]
Witam,
Przeglądałem temat jeszcze raz . Wydaje mi się, że rysunek pana Jurgi jest sprzeczny z przedstawionym zdjęciem. Jurga pokazał kopułę osadzoną w szybie już wykonanego schronu (ta sama metoda osadzania kopuł jak w schronach polskich). Wystarczyło przestrzeń między kopułą a stropem wypełnić zbrojeniem i betonem.
Zdjęcie przedstawia wylewanie stropodachu, ale kopuła jest już osadzona.
Pozdro
 |
|
|
|
 |
Jacek [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 25 Wrz, 2008 09:51
|
|
|
Matt napisał/a: | Wydaje mi się, że rysunek pana Jurgi jest sprzeczny z przedstawionym zdjęciem. |
Witam,
Pan Jurga przedstawił rysunek raczej kopuły z wyposażeniem. Zaznaczył również sposób mocowania kopuły do bryły schronu. Możliwe, że sposób osadzenia jest podobny do polskiej metody. Pozostawiono otwarty szyb w stropie. Kopułę ustawiano w na kotwach i przestrzeń zalewano betonem po wcześniejszym wypełnieniu prętami zbrojeniowymi. Zdjęcie jest wyjątkowo kiepskie. Może ma ktoś lepsze?
Jacek |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|