Historia Vita Memoriae Strona Główna Historia Vita Memoriae
Forum dyskusyjne miłośników historii i fortyfikacji - Grupa Inicjatywna "Cztery Historie"

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: darecki
Wto 11 Mar, 2008 22:35
Montaż kopuł
Autor Wiadomość
Simon 
bunkrolog



Pomógł: 16 razy
Dołączył: 07 Cze 2007
Posty: 464
Skąd: Piekary
Wysłany: Nie 28 Paź, 2007 17:53   

Nie wiem :D ale jeżeli gwint na kotwie nie uległ uszkodzeniu podczas osadzania kopuły, to nakręcano nakrętki przy pomocy klucza nasadowego. Druga nakrętka, kontrująca pierwszą, zabezpieczała przed poluzowaniem się mocowania w wyniku drgań. Może to o to chodzi ??

pozdrawiam
 
 
Franz Aufmann
[Usunięty]

Wysłany: Nie 28 Paź, 2007 20:01   

Simon napisał/a:
Może to o to chodzi ??


Tak, o to chodzi. Uszkodzony gwint kalibrowano narzynką.
Aufmann pozdrawia
 
 
Jacek
[Usunięty]

Wysłany: Wto 06 Lis, 2007 13:29   

Witam,
Jeszcze jedno drobne pytanko, jeżeli można… W jaki sposób narzucano 16-18 tonową kopułę na te wystające z betonu kotwy aby ich nie pogiąć?

Jacek

[ Dodano: Sro Kwi 02, 2008 1:14 pm ]
Witam,
Panowie, co trzeba zrobić, aby uzyskać taki efekt?
Jacek
 
 
Matt 
prawie wszystko wiedzący


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 07 Mar 2007
Posty: 1022
Skąd: Polska
Wysłany: Sro 02 Kwi, 2008 18:02   

Jacek napisał/a:
Panowie, co trzeba zrobić, aby uzyskać taki efekt?


Zdjęcie zrobione na Linii Mołotowa. Kopuła została silnie ostrzelana i prawdopodobnie odstrzelona.
Matt
 
 
Simon 
bunkrolog



Pomógł: 16 razy
Dołączył: 07 Cze 2007
Posty: 464
Skąd: Piekary
Wysłany: Sro 02 Kwi, 2008 21:10   

Pytanie: czy w ogóle zdążono ją osadzić? Jest to odzysk więc ślady betonu mogą być z poprzedniego obiektu, czyli naszego Ślady ostrzału nie są na tyle intensywne by sugerować takie położenie kopuły. Wystarczy spojrzeć na francuskie obiekty, czy choćby nasze z Nowogrodu. Moim zdaniem kopuły powtórnie nie osadzono i w takiej postaci oberwała podczas walk. Z intensywnością ostrzału kopuły bym nie przesadzał - widoczne 3-4 trafienia tego raczej nie sugerują.
pozdrawiam
 
 
Franz Aufmann
[Usunięty]

Wysłany: Czw 03 Kwi, 2008 00:19   

Simon napisał/a:
Pytanie: czy w ogóle zdążono ją osadzić?


Bardzo słuszne pytanie. Na terenie RP są dwie kopuły ustawione w szybach. Obie kopuły, jedna obserwacyjna a druga bojowa, mają lokalizację na Linii Mołtowa. Kopuły nie zostały zalane żelbetonem. Szyby są odkryte.

Lokalizację obu kopuł dzieli setka kilometrów, ale ustawiono je w szybie w podobny sposób.

Auf....
 
 
Jacek
[Usunięty]

Wysłany: Czw 03 Kwi, 2008 11:54   

Franz Aufmann napisał/a:
Lokalizację obu kopuł dzieli setka kilometrów, ale ustawiono je w szybie w podobny sposób.


Ze zdjęć prezentowanych na forum wynika, że Rosjanie na Linii Mołotowa stosowali inne podłogi do polskich kopuł. Dobry przykład to zdjęcie z eksperymentalnego schronu w Carskim Darze i ostatnie zdjęcie Aufa z wyjazdu do Teniatysk. Oba rozwiązania pochodzą z kopuły obserwacyjnej model 36.

Jacek
 
 
Franz Aufmann
[Usunięty]

Wysłany: Pią 04 Kwi, 2008 00:08   

Jacek napisał/a:
Ze zdjęć prezentowanych na forum wynika, że Rosjanie na Linii Mołotowa stosowali inne podłogi do polskich kopuł.

Witam jak zwykle serdecznie,
Kopuły były postawione na płycie stalowej z wyciętym wejściem. Wymiary szybu pod kopułę obserwacyjną model 36 wynosiły 250 (średnica) x 105 cm. Jednak nie udało mi się zaleźć …… Może dlatego te kopuły tak łatwo wypadały z szybu?

Franz Aufmann
 
 
Jacek
[Usunięty]

Wysłany: Pią 04 Kwi, 2008 11:13   

Franz Aufmann napisał/a:
Jednak nie udało mi się zaleźć …… Może dlatego te kopuły tak łatwo wypadały z szybu?



Zauważyłem, że ostatnio na forum pojawiła się mania stawiania zagadek i kolejnych podpowiedzi. Zdegustowany tym nowym zwyczajem, napiszę całkiem normalny post. Na forum pojawiły się informacje tylko o dwóch kopułach na Linii Mołotowa, których nie zdążono zabetonować. Pierwszy przypadek został opisany i potwierdzony wieloma dobrymi zdjęciami przez @ndrzeja, a o drugim z Wielkiego Działu wspomniał kolega Aufmann. Wprawdzie pojawiły się dwa lub trzy zdjęcia, ale moim zdaniem przypadek tej kopuły nie został należycie opisany. Jeszcze raz przejrzałem dostępne mi zdjęcia. Wybrałem jedni ze zdjęć @ndrzeja. Otwory w kołnierzu są puste. Aufmann przesuwał drugą kopułę, więc też nie była ustawiona na kotwach.

Pojawia się pytanie, czy Rosjanie nie mocowali kopuł za pomocą kotw, tylko je betonowali?

Jacek
 
 
@ndrzej 
bunkrołazik pospolity


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 11 Maj 2006
Posty: 59
Skąd: Lublin
Wysłany: Pią 04 Kwi, 2008 19:02   

Jacek napisał/a:


Pojawia się pytanie, czy Rosjanie nie mocowali kopuł za pomocą kotw, tylko je betonowali?



Wszystko wskazuje, że tak. Przejżałem swoje zdjęcia ze schronów Linii Mołotowa, z których kopuły zostały odstrzelone i pustych szybów, w których kopuły nie zostały osadzone i nigdzie nie znalazłem śladów po kotwach.
Sądzę, że w momencie budowy schronu Rosjanie jeszcze nie wiedzieli jaką kopułę osadzą i stąd brak kotw (są tylko wystające druty zbrojenia), lub bardziej prozaicznie - po prostu nie przewidywali takiego rozwiązania.

@ndrzej
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group