Przesunięty przez: darecki Wto 11 Mar, 2008 22:35 |
Montaż kopuł |
Autor |
Wiadomość |
Jacek [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 07 Wrz, 2007 15:05
|
|
|
Simon napisał/a: | W te wakacje wybieram się do WG to pomierzę. |
Simon, wybrałeś się do WG i pomierzyłeś? |
|
|
|
 |
Simon
bunkrolog

Pomógł: 16 razy Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 464 Skąd: Piekary
|
Wysłany: Pią 07 Wrz, 2007 23:36
|
|
|
Niestety, nie było okazji
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 08 Wrz, 2007 22:32
|
|
|
Darula napisał/a: | Auf - Waligóra ma szyb pod kopułe obserwacyjną - tak pisza w literaturze.... ale średnica studni do pierścienia ma 150cm (wg.Miniewicza) - więc do konca nie jestem przekonany |
Aufmann napisał/a: | Natomiast średnica studni 150 cm wg Miniewicza trochę mnie intryguje. Schrony stawiane były w 1939 roku. Kopuła obserwacyjna model 39 miała średnicę zewnętrzną 122 cm (wewnętrzna 96/101) plus dwie grubości kołnierza razem = 20 cm daje mam łącznie średnicę równą 148 cm max przy założeniu że jest to obserwator. Natomiast pod kopułę bojową może być to wymiar całkiem poprawny.
|
Wszystko zajmuje trochę czasu. Na podstawie aktualnie posiadanych informacji (badania terenowe w Nowogrodzie), mogę kolegom zaprezentować rysunek kopuły bojowej ze studnią o srednicy 150 cm. Studnia o tej średnicy nie jest regułą. Może być to również przedsionek oparty na zarysie czworokąta.
Auf... |
|
|
|
 |
Jacek [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 10 Wrz, 2007 07:43
|
|
|
Aufmann napisał/a: | Na podstawie aktualnie posiadanych informacji (badania terenowe w Nowogrodzie), mogę kolegom zaprezentować rysunek kopuły bojowej ze studnią o srednicy 150 cm. |
W Nowogrodzie studnie są wykonane na bazie czworokąta, a w WG na bazie koła. Prawdą jest również, że podesty wykonane były z balachy stalowej. Rysunek jest super!
Jacek |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 17 Paź, 2007 18:53
|
|
|
Podczas wykonywania rysunku szybu pod kopułę bojową mod.37 sięgnąłem do niemieckich materiałów dotyczących osadzania kopuł: Richtlinien für den nachträglichen Einbau von Panzertürmen wydanych rozkazem przez Oberkommando des Heeres B 39 a AHA/In Fest III z 15.7.39.
Proszę zwrócić uwagę, że podałem przykład przygotowania szybu pod pancerz o podstawie koła dla sześciostrzelnicowej kopuły bojowej 20 P7 i o podstawie nieregularnej dla małego dzwonu obserwacyjnego dla obserwatora piechoty 90P9. Szkoda, że podobnymi materiałami nie dysponujemy w zakresie polskich kopuł.
Aufmann
Właśnie dowiedziałem się, że zeszliśmy do 75K na zdjęciu.
 |
|
|
|
 |
Jacek [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 19 Paź, 2007 11:25
|
|
|
Witam,
Sposób mocowania pokazany na zdjęciach dotyczy osadzania kopuły i kotw. Jak więc ustwiano kotwy, aby idealnie pasowały do rozstawu otworów w kopule?
Jacek |
|
|
|
 |
Jacek [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 22 Paź, 2007 09:47
|
|
|
Jacek napisał/a: | Jak więc ustwiano kotwy, aby idealnie pasowały do rozstawu otworów w kopule? |
Kto może odpowiedzieć na to pytanie, bo Auf nie wie.
Jacek |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 22 Paź, 2007 17:04
|
|
|
Za pomocą szablonu w postaci wysokiego pierscienia stalowego z powierconymi otworami, zapewniającymi położenie kotw w dwóch płaszczyznach lub bez szablonu w przypadku cokołu. |
|
|
|
|
 |
Jacek [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 10:36
|
|
|
Rozumiem, że kotwy były mocowane – przykręcane do szablonu. Szablon ustawiany był w położeniu odpowiadającym kopule. Następnie zalewano kotwy betonem. Po wyschnięciu betonu zdejmowano szablon. Teraz tylko wystarczyło osadzić kopułę…. Czy tak?
Jacek |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 28 Paź, 2007 00:22
|
|
|
Jacek napisał/a: | Teraz tylko wystarczyło osadzić kopułę…. Czy tak? |
Tak, ale należało jeszcze przed osadzeniem kopuły zabezpieczyć gwinty na każdej kotwie. Nie wykluczam konieczności ponownego kalibrowania gwintu po osadzeniu kopuły. Teraz tylko wystarczyło przy pomocy klucza nasadowego dokręcić z odpowiednim momentem nakrętkę lub może dwie nakrętki. To była jedna z metod.
Dlaczego nie jedną ale dwie?
Aufmann |
|
|
|
|
 |
|