Przesunięty przez: darecki Wto 11 Mar, 2008 22:35 |
Montaż kopuł |
Autor |
Wiadomość |
Matt
prawie wszystko wiedzący

Pomógł: 9 razy Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 1022 Skąd: Polska
|
Wysłany: Sob 09 Cze, 2007 13:48 Montaż kopuł
|
|
|
Zwróciłem uwagę, że na tym forum dużo tematów poświęcone jest polskim pancerzom. Nie znalazłem natomiast żadnych informacji dotyczących montażu pancerzy w polskiej fortyfikacji.
Chciałbym zapytać się starszych kolegów, w jaki sposób były osadzane kopuły? Czy zachowały się instrukcje na ten temat? Może w zbiorach kolegów są zdjęcia archiwalne, zrobione podczas budowy schronów. Może dysponujemy zdjęciami niemieckimi zrobionymi podczas przejmowania schronów w 1939 roku.
Matt |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 10 Cze, 2007 20:21
|
|
|
Matt napisał/a: | Nie znalazłem natomiast żadnych informacji dotyczących montażu pancerzy w polskiej fortyfikacji. |
Witam,
W punktach oporu Węgierska Górka, Krzyżowa i Przyborów nie udało się osadzić kopuł przed 1939 rokiem. Innym schronem bez osadzonej kopuły jest Sęp z P.O. Jastarnia. W tym przypadku źródła sugerują kopułę dla armaty fortecznej wg opracowań Stowarzyszenia Mechaników Polskich z Pruszkowa pod Warszawą.
Może Kolega Jawkers posiada zdjęcia gniazd pod kopuły z Przyborowa lub Krzyżowej?
Poniżej zdjęcie archiwalne z P.O. Węgierska Górka. Zdjęcie zamieścił Darula w innym temacie.
Auf… pozdrawiam |
|
|
|
 |
Jacek [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 11 Cze, 2007 07:45
|
|
|
Witam,
Odnalazłem zdjęcie gniazda pod kopułę. Jednak przyroda uczyniła go trochę nieczytelnym. Proponuję szukać dalej.
Zdjęcie Jawkersa. |
|
|
|
 |
Darula [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 11 Cze, 2007 08:21
|
|
|
OWŚ - odcinek Mikołów
Jak mi donieśli agenci zakonspirowani w terenie: złomiarze wycieli pręty zbrojeniowe |
|
|
|
|
 |
Darula [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 11 Cze, 2007 08:24
|
|
|
Węgierska Górka - Wędrowiec. Betonowy "bunkier" nad studnia kopuły pancernej to wesoła twórczość z okresu propagandy sukcesu |
|
|
|
|
 |
Darula [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 11 Cze, 2007 08:28
|
|
|
Jeszcze Węgierska Górka i Krzyżowa... |
|
|
|
 |
Darula [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 11 Cze, 2007 08:37
|
|
|
I juz ostatnie... Niezdara: kopuła ckm (faza demontazu) i studnia pod kopułe obserwacyjno-bojową. |
|
|
|
 |
Jacek [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 11 Cze, 2007 10:44
|
|
|
Witam,
Niemieckie kopuły dla ckm były kotwione. W kołnierzu kopuły wykonane były otwory pod kotwy. Kołnierz kopuły mocowany był do kotw zakończonych gwintem przy pomocy nakrętek.
Czy ktoś z kolegów posiada zdjęcie kołnierza pokazanej na zdjęciu kopuły?
Czy w gniazdach pod kopuły są ślady kotw?
Fotografia kolegi Grzebiuszki.
 |
|
|
|
 |
Darula [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 11 Cze, 2007 10:55
|
|
|
Na "LInii Mołotowa" jest jedna polska kopuła obserwacyjna (36r) z otworami na kotwy, ale czy kopuła ckm na kołniezu takie tez ma |
|
|
|
 |
kaponir
trochę się zna na rzeczy...

Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2007 Posty: 214 Skąd: Łomża
|
Wysłany: Pon 11 Cze, 2007 17:20
|
|
|