|
Historia Vita Memoriae
Forum dyskusyjne miłośników historii i fortyfikacji - Grupa Inicjatywna "Cztery Historie"
|
Szukamy miejsca w którym był cmentarz. |
Autor |
Wiadomość |
paramedmir
bunkrołazik pospolity

Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Paź 2006 Posty: 78 Skąd: Zambrów
|
Wysłany: Wto 22 Maj, 2007 12:59
|
|
|
Witam
Trochę inny region kraju ale temat podobny miejscowość Gać woj podlaskie pow Łomża z relacji miejscowych to miejsce pochówku żołnierzy niemieckich z ok I wś,teren wygląda jak zniwelowany a o ekshumacji miejscowi nie wspominali..?(rozmawiałem z dwoma i trochę byli wstawieni więc inofrmacje mogą byc niezbyt wiarygodne) |
|
|
|
 |
tls1
bunkrołazik pospolity

Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Posty: 80 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Wto 22 Maj, 2007 14:33
|
|
|
Mało czasu ostatnio oj mało ale.. miejsce grobów zlokalizowane i potwierdzone wizją jak i wypowiedziami kilku osób mieszkających w tym rejonie. Teraz czas wziążć się do roboty!!!( myśle że w czerwcu mi się uda)
Paradmermirze teren który przedstawiasz na fotkach ma przynajmniej dwie płyty z krzyżami a tutaj nic nie zostało. A z ekshumacjami wiesz jak to bywało... |
|
|
|
 |
maxymilan
bunkrołazik

|
Wysłany: Sro 23 Maj, 2007 11:36
|
|
|
chetnie bym sie podlaczyl do pomocy |
|
|
|
 |
tls1
bunkrołazik pospolity

Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Posty: 80 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sro 23 Maj, 2007 21:25
|
|
|
Każde ręce do pomocy mile widziane. Narazie musze skompletować material na ogrodzenie no i tabliczkę trzeba też zrobić. Napewno dam znać zanim zacznę prace terenowe.
[ Dodano: Pią Lip 06, 2007 2:21 pm ]
No i coś zaczęło się dziać... zobaczymy jaki będzie tego efekt... pewnie taki jak zwykle.... ale chociaż coś drgnęło...
W dzisiejszym "Dzienniku Polskim" czytamy:
"Gdzie jest cmentarz?
Komisja Kultury, Promocji i Ochrony Zabytków RM przyjęła trzy wnioski. Radni chcą zainteresować prezydenta losem austriackiego wojennego cmentarza, który znajdował się we Wróblowicach, a który zniknął z powierzchni ziemi. Chcieliby, by podjęte zostały prace na rzecz przywrócenia tej nekropolii."
Od siebie dodam że ja nie wycofuję się z tego co pisałem wcześniej że odtworze ten cmentarz, jestem na etapie kompletowania materiałów na ogrodzenie. Cmentarz powinien stanąć na nowo w sierpniu! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|